Choď na obsah Choď na menu
 


Prvá pomoc

 

220px-sign_first_aid.svg.png

Proti medúzam, alebo následkom ich popálenia existuje niekoľko rád. Popálenie medúzou zanecháva malé pichliače na pokožke, ktoré je dobré odstrániť uterákom alebo všade prítomným pieskom a opláchnutím vodou. Keďže pichliače je možné rozložiť v octe, pomáha aj biely ocot, ktorý je pre tento prípad dobré nosiť so sebou. Pomáha tiež v lekárni viacero prípravkov na popŕhlenie medúzou a lekárnik vie odporúčať ten správny. Obľúbený panthenol, ktorý pomáha pri spálení naslnku niekomu pomáha aj pri popálení medúzou.

Popálenia bývajú chvíľkové a pripomínajú skôr žihľavu. Sú dokonca medzi nami ľudia, ktorí medúzy vyhľadávajú a napriek nie príliš lákavému dotyku s medúzou sa s nimi radi hrajú a strúhajú odvážnu frajerinu.

Moderná veda tiež vyrobila gél z látok, ktoré sú charakteristické pre rybku klauna. Známa rybka aj pre rozprávku Hľadá sa Nemo, prežíva medzi pŕhlivými sasankami vďaka látke, ktoré jeho telo obsahuje. Práve táto látka sa dá naniesť na telo vo forme gélu, čím sa zaručí, že vás na najbližších desiatok minút budú v mori medúzy ignorovať. Žiaľ o dostupnosti gélu SafeSea nie je na našom trhu veľa informácií a ani údaje o cenách a dostupnosti. V zahraničí sa predáva za 8 USD pod názvom Jellyfish After Sting® pain relief gel.

Popálenie, popŕhlenie medúzov                         Popálenie, popŕhlenie medúzov

 

Náhľad fotografií zo zložky Fotogaléria Medúz